Related Posts with Thumbnails

Friday, November 26, 2010

Aktiviti Best Cuti Sekolah : Barbeku


Salam satu Malaysia..

Da makan ke semua?? Da minum ke?? Da buang ke?? haha.. duduk.. duduk.. jangan bising-bising ea.. Genap 2 minggu da tak ada entry baru kt skoloh ni. Sori la ea.. bukan malas, tapi ada masalah skit. Kabel tipon kat area G ni kena curi lagi (gila babi punyer pencurik!! bodos!! bodos!! bodos!!)..

++++++++++

Sempena cuti skoloh ni, G nk bijok sikit pasal aktiviti yang kau-kau boleh buat untuk isi masa lapang dan tempat-tempat menarik yang kau-kau boleh kunjungi.. post kali ni G nak karang pasal barbeku atau BBQ. Barbeku ramai-ramai la ea. Ngan teman ke, ngan femeli ke, ngn pacar-pacar ke.. kalo barbeku sorang-sorang tak layan sangat.. cuti-cuti macam ni elok sangat la kalo kita buat aktivi berkelompok ea murid-murid..

Ini salah satu contoh barbeku tak ajak orang.
Boring.. boring.. boring.. tapi ok lagi la tu kan.. 4 orang. hehe..

Ini plak contoh aktiviti barbeku secara berkelompok (beramai-ramai la..)
Best sangat-sangat tao.. meriah..

Barbeque di bawah cahaya bulan.
Nak bakar ayam pn kena suluh ngan enset. chit!!

dan yang ni jangan di buat teladan. Barbeku bertelanjang
di bawah cahaya rembulan di tepi pantai.. pergh!! layan..

++++++++++

Kalo kita rujuk pada kamus internet wikipedia, "Barbeku atau BBQ ni merupakan kaedah dan juga alat untuk memasak daging dengan mempergunakan haba dan asap daripada kayu bakar atau arang bara ataupun daripada gril gas propana. Daging barbeku boleh disediakan dengan membubuh cairan perap, rempah sapu, atau sos simbahan..." ha!! paham?? haha.. Senang cerita macam ni la ea.. Barbeku ni merupakan aktiviti masak-masak kemudian makan-makan la. Masak ni plak bukannye goreng atau rebus, tapi bakar. Suke hati kau-kau la nak bakar pe, ayam ke, itik ke, ikan ke, udang ke, daging ke, janji jangan bakar orang ea.. dan percaya lah.. aktiviti barbeku ni paling best kalo diadakan pada waktu malam. Pasal lokasi pulak, seelok-eloknya korang buat la kat luar rumah. Kat pantai atau kat mana-mana pn tak kisah la ea.. takot terbakar je rumah tu kalo buat kat dalam. Sekian dari G, pasal tempat menarik tu, entry lain kali plak. Assalamualaikum..




31 comments:

  1. nop aye bakar sket buleh?sedap jah napok.huhuhu.

    ReplyDelete
  2. nih tak tahan tgok owank main bakar2 ayam nih.macam nak gi serang jer.

    ReplyDelete
  3. pehh.. cikgu g dah kenyang bru ajak BBQ kt skoloh..
    urmmmmm...

    ReplyDelete
  4. haa.. aku mai lepas pengetua ajak smbil golek2
    dan pengetua sudah di tag di sini!! hehe..
    http://mofaizmz.blogspot.com/2010/11/kids-baby-photo-contest.html

    ReplyDelete
  5. ank2 akk kalau buat bbq..depa suka kepak ayam ..ngan sosej..sedapkan..ada org kata asap2 yg kuar dr arang tu kena mknn kita tak baik utk kesihatan..betul ke?

    ReplyDelete
  6. baru je buat time raya haji hari tu. bakar kambing. sedap woo

    ReplyDelete
  7. enjoynyer...jaga2..jgn terlebih posing....

    ReplyDelete
  8. orang cakap asap yg kena kat ayam byk CO2, sbb tu kena mkn timun lepas mkn sate sbb timun antioksidan

    ReplyDelete
  9. wah!! asap pn bahaya ke?? len kali kalo uat bbq, timun wajib ada la ea.. tengkiu2x..

    ReplyDelete
  10. bestnta tgk ayam bbQ tuh!! bak sini sikit

    ReplyDelete
  11. eh!! apa men mintak2 suma ni?? bakar sdiri la..

    ReplyDelete
  12. best2....dulu tiap2 hari duk tepi pantai, tapi xpenah buat barbeque pon

    ReplyDelete
  13. barbeque terbaik lah....bestnye.....:)

    ReplyDelete
  14. hehe . sodapnyerr ..
    ermm , tahniah follower dah 400 ! hee

    ReplyDelete
  15. waaa..dah la tgh lapar ni.(-_-')

    ReplyDelete
  16. tgk gambar makanan. suma jadi lapar la. hehe.. tengkiu syamil..

    ReplyDelete

IKLAN BEST!! KLIK KEJAP